Verdens 7 underverker

Vår verden er fylt med de mest unike strukturer som er både menneskeskapte og naturlige. Noen av de menneskeskapte kreasjonene inkluderer kirker, graver, templer, monumenter, moskeer, bygninger og til og med byer. Disse strukturene har motstått tidens tann, og de fortsetter å etterlate mange forbløffet over sin glans. Det er mange i verden, men bare syv er valgt ut, som anses å være de beste.

De 7 underverkene er den Kinesiske mur, Petra, Colosseum, Chichén Itzá, Machu Picchu, Taj Mahal og Christ the Redeemer.

1. Den Kinesiske mur

Den Kinesiske mur

Som navnet antyder, ligger den i Kina og Den Kinesiske Mur er samlenavnet som er gitt til en rekke festningssystemer bygget på tvers av landets grenser. Hensikten med den kinesiske mur var å beskytte samt markere territoriene til de kinesiske statene og imperiene. Flere av murene ble funnet å ha blitt bygget så tidlig som på 700-tallet f.Kr., men de mest kjente delene ble bygget av Ming-dynastiet (1368–1644). En arkeologisk undersøkelse fant ut at hele muren med alle grenene måler 21 196 km. Det ble satt på UNESCOs verdensarvliste i 1987, og tiltrekker seg mange besøkende hvert år.

2. Petra

Petra

Opprinnelig kjent for sine innbyggere som Raqmu, er Petra en historisk og arkeologisk by i det sørlige Jordan. Det antas at området rundt Petra var bebodd så tidlig som 7000 f.Kr., og adkomsten til byen er gjennom en 1,2 kilometer lang kløft kalt Siq, som leder direkte til Khazneh. Den hadde forblitt ukjent for verden inntil Johann Ludwig Burckhardt gjenoppdaget den i 1812. Petra kalles også «Rose City» på grunn av fargen på steinen den er skåret ut av. Dens klippearkitektur og vannledningssystem fortsetter å tiltrekke seg et stort antall turister, og det har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1985.

3. Colosseum

Colosseum

Colosseum er også kjent som det flaviske amfiteateret, og er et ovalformet amfiteater som ligger i sentrum av Roma i Italia. Bygget med betong og sand, begynte konstruksjonen under keiser Vespasian i 72 e.Kr. og den ble fullført av hans etterfølger, Titus, i 80 e.Kr. Det er det største amfiteateret i verden, og hadde kapasitet til å ta imot rundt 80 000 tilskuere. I eldgamle tider ble den brukt til gladiatorkonkurranser og offentlige skuespill som for eksempel sjøslag. Dens andre aktiviteter inkluderte dyrejakt, henrettelser og mytologiske dramaer. I dag er det en populær turistattraksjon og et ikonisk symbol på det keiserlige Roma.

4. Chichén Itzá

Chichén Itzá

Chichen Itza er et arkeologisk sted som ligger i Tinum kommune i delstaten Yucatan i Mexico. Det er et av de mest besøkte arkeologiske stedene i Mexico, og består av bygninger som El Caracol eller observatoriet til Chichen Itza, Temple of the Warriors, Grand Ballcourt, Venus Platform og andre. Det ble utpekt som et UNESCOs verdensarvsted i 1988.

5. Machu Picchu

Machu Picchu

Machu Picchu ligger i den østlige Cordillera i Sør-Peru på en 2430 meter høy fjellrygg. Det er det mest kjente ikonet for inka-sivilisasjonen, og blir ofte forvekslet med «Inkaenes tapte by». De fleste arkeologer mener at den ble bygget som en eiendom for inkakeiseren Pachacuti rundt år 1450 og deretter forlatt et århundre senere på tidspunktet for den spanske erobringen. Spanjolene hadde ingen anelse om dens eksistens, og den ble først brakt til internasjonal oppmerksomhet i 1911 av den amerikanske historikeren Hiram Bingham. Bygget med polerte tørrsteinsvegger, ble Machu Picchu erklært et peruansk historisk helligdom i 1981 og et UNESCOs verdensarvsted i 1983.

6. Taj Mahal

Taj Mahal

Taj Mahal er kjent over hele verden for sin vakre arkitektur og historien om kjærlighet som førte til dens opprettelse. Taj Mahal, som ligger i den indiske byen Agra, ble bestilt i 1632 av Mughal-keiseren Shah Jahan som et bevis på hans kjærlighet til sin avdøde kone Mumtaz Mahal. Bortsett fra å huse graven hennes, inneholder den også graven til Shah Jahan selv. Mausoleet, bygget med hvit marmor og edelstener, ble satt på UNESCOs verdensarvliste i 1983. Underverket tiltrekker seg 7 til 8 millioner besøkende per år.

7. Christ the Redeemer

Christ the Redeemer

Christ the Redeemer er et veldig kjent kunstverk i Brasil, en art deco-statue av Jesus Kristus. Den ble skapt av den franske billedhuggeren Paul Landowski og bygget av den brasilianske ingeniøren Heitor da Silva Costa, i samarbeid med den franske ingeniøren Albert Caquot. Den rumenske billedhuggeren Gheorghe Leonida laget ansiktet. Laget av armert betong og kleberstein, veier den 635 tonn og ligger på toppen av det 700 meter høye Corcovado-fjellet i Tijuca Forest National Park med utsikt over byen Rio de Janeiro. Byggingen startet i 1922 og ble fullført i 1931.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *