En reise til den mystiske byen Petra i Jordan

Jordan, et land som grenser til Israel, Syria, Irak og Saudi-Arabia, er en skattkiste av historie og kultur. Midt i ørkenlandskapet i Sør-Jordan finner du en av verdens mest imponerende arkeologiske underverk – byen Petra. Petra er en by skåret ut av rosa sandstein, og den er like imponerende som den er mystisk.

Historien bak Petra

Petra var hovedstaden i det gamle Nabatean-riket, en velstående handelsmakt som kontrollerte de viktigste handelsrutene i regionen fra det 4. århundre f.Kr. til det 1. århundre e.Kr. Byen blomstret som et sentrum for handel, takket være sin strategiske beliggenhet mellom Rødehavet og Dødehavet.

Det mest ikoniske trekket ved Petra er dens imponerende gravmonumenter, inkludert den berømte Treasury (Al-Khazneh på arabisk). Disse strukturene ble skåret ut av fjellet i en enestående arkitektonisk prestasjon, og de tjente som gravsteder for de rike og mektige Nabatean-kongene.

Hvordan nå Petra

Petra ligger i det sørvestlige Jordan, og den nærmeste byen er Wadi Musa. Den enkleste måten å nå Petra på er å fly til hovedstaden, Amman, og deretter ta en biltur på omtrent tre timer til Wadi Musa. Det er også mulig å komme til Petra fra nabolandene, som Israel, hvis du planlegger en lengre reise i Midtøsten.

Å utforske Petra

Petra er en stor og kompleks arkeologisk side som krever tid og energi å utforske fullt ut. Her er noen av høydepunktene:

The Siq:

Din reise inn i Petra begynner med en naturskjønn spasertur gjennom The Siq, en smal kløft omgitt av høye klipper. Det er en magisk opplevelse å se sollyset filtrere gjennom klippene, og det gir et forvarsel om det som kommer.

The Treasury (Al-Khazneh):

Etter å ha gått gjennom The Siq, vil du plutselig se Treasury foran deg. Dette praktfulle monumentet med sin intrikate arkitektur og rosa sandsteinsfarge er hjertet av Petra og et av de mest ikoniske stedene i verden. Det har også dukket opp i flere Hollywood-filmer, inkludert Indiana Jones og den siste korstog.

De kongelige gravene:

Petra har mange andre gravmonumenter, inkludert De kongelige gravene som stiger høyt over dalen. Du kan klatre opp trinnene og utforske disse gravene, hver med sin egen unike karakter og historie.

Det store tempelet:

Dette enorme tempelet, kjent som Qasr al-Bint, er en imponerende struktur som ligger i hjertet av Petra. Det er dedikert til Nabatean-gudinnen Dushara og gir et innblikk i den religiøse betydningen av byen.

Ad-Deir (The Monastery):

Ad-Deir er en annen praktfull struktur som ligner på Treasury, men den er større og ligger på en høyde. For å nå den må du klatre opp en bratt sti med over 800 trinn, men utsikten fra toppen er vel verdt innsatsen.

Tips for ditt besøk i Petra

  • Tidspunkt for besøket: Petra er mest spektakulær tidlig om morgenen eller sent på ettermiddagen når solen belyser klippene og gir en magisk atmosfære. Unngå de varmeste timene midt på dagen.
  • Komfortable sko: Du vil tilbakelegge mye terreng til fots, så ha på deg komfortable tursko.
  • Vann og snacks: Ta med rikelig med vann og noen snacks for å holde deg hydrert og energisk.
  • Respekt lokale skikker: Jordan er et konservativt land, så kle deg beskjedent og vis respekt for lokale skikker og tradisjoner.

Petra er en av verdens mest imponerende arkeologiske steder, og det er en opplevelse du aldri vil glemme. Den kombinerer historisk betydning, spektakulær natur og arkitektonisk skjønnhet på en unik måte. Så, hvis du noen gang får sjansen, bør du sette kursen mot denne mystiske byen og la deg fortrylle av Petra’s tidløse skjønnhet og rike historie. Det er en reise som vil gi deg minner for livet.

Andre steder å utforske i Jordan

Jordan har mye mer å by på enn bare Petra. Her er noen andre bemerkelsesverdige steder å utforske i landet:

  • Wadi Rum: Denne ørkenen, kjent som «Månenes dal,» tilbyr fantastisk landskap og muligheter for ørkeneventyr, inkludert kamelsafari og stjernekikking.
  • Dødehavet: Besøk Dødehavet, en av verdens saltste innsjøer, der du kan flyte uten å kunne synke takket være det høye saltinnholdet.
  • Amman: Jordans hovedstad har en blanding av gammel og moderne kultur, inkludert romerske ruiner og travle basarer.
  • Jerash: Utforsk de velbevarte romerske ruinene i Jerash, inkludert imponerende kolonner og amfiteater.

Jordan er et land som er rikt på historie, kultur og naturskjønnhet, og det er en destinasjon som vil berike din reiseopplevelse. Petra, med sin mystiske sjarm og imponerende arkitektur, er bare en av de mange skattene du kan oppdage i dette fascinerende landet. Så pakk sekken og begi deg ut på en reise til Jordan, hvor du vil oppdage en verden full av historie og eventyr som vil etterlate deg med uforglemmelige minner.