#29 Dra til den forbudte by i Kina

Den forbudte byen, også kjent som keiserpalasset i Beijing, er en av de mest ikoniske og viktige historiske stedene i Kina. Byen var hjemmet til keiserne i Ming- og Qing-dynastiene, og ble ansett som det kinesiske imperiets politiske og kulturelle sentrum i nesten 500 år. Den forbudte byen har en fascinerende historie og er en av de mest populære turistattraksjonene i Kina.

Den forbudte byen ble bygget mellom 1406 og 1420 under Ming-dynastiet. Byggingen tok 14 år og involverte tusenvis av arbeidere. Den enorme komplekset dekker et område på 72 hektar og har over 980 bygninger. Det er omgitt av en 10 meter høy mur og en vollgrav på alle sider.

Det var i Den forbudte byen at keiseren utførte alle sine kongelige plikter, inkludert å møte med utenlandske ledere og utøve kinesisk politikk. Byen var imidlertid ikke åpen for offentligheten. Bare keiseren, hans familie og tjenere hadde tillatelse til å gå inn i byen, og det var strengt forbudt for noen andre å komme inn.

Bygningene i Den forbudte byen er laget i tradisjonell kinesisk stil, og har vakre detaljer og intrikate ornamenter. De fleste av bygningene er røde, en farge som er ansett som hellig i Kina. Bygningene er plassert på en nord-sør-aksen, som anses å være en ideell retning i kinesisk kultur.

En av de mest imponerende bygningene i Den forbudte byen er Hall of Supreme Harmony. Dette er den største bygningen i komplekset, og ble brukt til keiserens kroningseremonier og andre store seremonier. Hall of Supreme Harmony har en imponerende tretrone, som var keiserens sete under disse seremoniene.

Et annet bemerkelsesverdig trekk ved Den forbudte byen er de vakre hagene som omgir bygningene. Disse hagene er designet i tradisjonell kinesisk stil, og har mange innsjøer, broer og pagoder. De er også hjemmet til mange vakre trær og blomster.

Selv om Den forbudte byen har en rik historie og er et av de mest populære turistmålene i Kina, har det også opplevd noen mørke tider. Under opiumskrigene på midten av 1800-tallet ble byen plyndret av britiske og franske tropper, som stjal mange av dens verdifulle kunstgjenstander. I 1911 ble Qing-dynastiet styrtet av republikanerne, og keiseren ble tvunget til å abdisere. Den forbudte byen ble da åpnet for offentligheten for første gang.

I dag kan besøkende vandre gjennom Den forbudte byen og utforske dens mange vakre bygninger og hager. Turister kan også besøke en rekke museer som ligger i byen, som inneholder en imponerende samling av kinesisk kunst og antikviteter.

For å besøke Den forbudte byen må man kjøpe en billett på forhånd og gjennomgå en sikkerhetskontroll før man går inn i området. Inne i byen er det en rekke turistguider tilgjengelig som kan gi deg en omvisning og forklare historien til hvert av bygningene. Det anbefales å sette av minst en halv dag til å utforske Den forbudte byen.

Det er imidlertid viktig å merke seg at på grunn av den store mengden av turister som besøker byen, kan det være overfylt og det kan være lange køer for å komme inn i de mest populære bygningene. Det er også verdt å merke seg at enkelte områder i byen kan være stengt på grunn av restaurering og vedlikehold.

Til tross for disse utfordringene, er Den forbudte byen en absolutt must-see for alle som besøker Beijing eller Kina. Det er ikke bare et viktig historisk sted, men også en vakker og fascinerende attraksjon som gir besøkende et innblikk i Kinas kulturelle arv.

I tillegg til å være en turistattraksjon, har Den forbudte byen også blitt brukt som et filmsett for en rekke kinesiske og internasjonale filmer, inkludert «The Last Emperor» og «Mulan». Det har også vært vert for en rekke kulturelle arrangementer og festivaler, som Beijing International Film Festival og Beijing Design Week.

Til tross for at Den forbudte byen nå er åpen for offentligheten, er det fremdeles et symbol på Kinas keiserlige fortid og dens stolte kulturelle arv. Besøkende som utforsker byen kan føle seg overveldet av dens storhet og skjønnhet, og de kan få et innblikk i en tid da Kina var ledende i verden på kultur, kunst og vitenskap.

I dag er Den forbudte byen også en del av UNESCOs verdensarvliste, og er anerkjent som et av de mest betydningsfulle historiske stedene i verden. Den representerer ikke bare Kinas kulturelle arv, men også den menneskelige evnen til å skape vakre og imponerende byggverk.

Alt i alt er Den forbudte byen en av Kinas mest ikoniske og viktige historiske steder. Det er en turistattraksjon som ikke bør gå glipp av, og som gir besøkende et innblikk i Kinas rike kulturelle arv. Selv om det kan være overfylt og utfordrende å besøke, er det absolutt verdt innsatsen for å se denne imponerende byen og dens mange vakre bygninger og hager.